BTW en de Kleineondernemersregeling

Als je een vakantiewoning koopt dan krijg je te maken met de BTW en de Kleineondernemersregeling. Dit artikel gaat specifiek over de Kleineondernemersregeling.
Voor meer algemene informatie over de BTW bij het kopen en verhuren van een vakantiewoning zie het volgende artikel:

BTW bij koop van een vakantiewoning

BTW aangifte

Vakantiewoning BTW

Je berekent BTW over het huurbedrag en brengt deze BTW in rekening bij de huurder. Dit doe je zelf of de verhuurorganisatie doet dit voor jou. In beide gevallen moet je zelf BTW aangifte doen. Dit doe je per maand, per kwartaal of per jaar. In je BTW-aangifte kun je de BTW aftrekken van kosten die je hebt gemaakt voor de verhuur. Bijvoorbeeld een rekening van het schilderwerk van je vakantiewoning.

In de BTW-aangifte trek je de BTW van de kosten af van de BTW die je bij de huurders in rekening hebt gebracht. Dan blijft er een bedrag over dat je moet betalen aan de Belastingdienst. Of je krijgt een bedrag terug, namelijk als je meer BTW hebt betaald dan ontvangen. 

Kleineondernemersregeling (KOR)

Vanaf 1 januari 2020 geldt de nieuwe kleineondernemersregeling (KOR). Dit is een BTW-vrijstelling. De regeling is bedoeld voor, het woord zegt het al, kleine ondernemers. Als je minder dan EUR 20.000 omzet hebt in een jaar, dan kun je kiezen voor de KOR. Dan hoef je geen BTW meer in rekening te brengen bij je klanten. En je hoeft geen BTW-aangifte meer te doen. Aan de andere kant kun je de BTW die je zelf hebt betaald niet meer aftrekken. Als je weinig kosten hebt en geen aangifte wilt doen dan is de KOR een optie. Of als je de BTW-aangifte door een belastingadviseur laat doen en de BTW van die kosten hoger zijn dan de BTW van de kosten die je aftrekt. 

Aan- en afmelden voor de KOR

Je kunt zelf kiezen of je gebruik maakt van de KOR. Je kunt dus ook met minder dan EUR 20.000 omzet ervoor kiezen om BTW aangifte te doen. Het kan voorkomen dat je gebruik maakt van de KOR en je binnen 1 kalenderjaar alsnog boven de EUR 20.000 omzet uitkomt. Dan moet je je direct afmelden voor de KOR.

Meer informatie over de KOR lees je op:

Belastingdienst – Kleineondernemersregeling

Oude KOR

Tot en met 2019 gold de oude KOR. Onder die regeling kon je BTW in rekening brengen en hoefde je die tot een bepaald bedrag niet af te dragen. Als je onder die regeling viel was de BTW in feite een stukje extra rendement. Die regeling is echter vervallen.

De BTW en de Kleineondernemersregeling is moeilijke materie. Of het voor jou voordelig is om wel of geen gebruik te maken van de KOR is van een aantal zaken afhankelijk. Laat je hierover goed adviseren door een fiscaal adviseur.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.