BTW bij koop van een vakantiewoning

BTW bij aankoop van een vakantiewoning

De BTW bij koop van een vakantiewoning is een onderwerp waar veel vragen over bestaan. Welke BTW-verplichtingen heb je als eigenaar van een vakantiewoning? En kun je ook je voordeel ermee doen?

BTW-belaste verhuur van een vakantiewoning

Als je een vakantiewoning koopt voor de verhuur, dan word je BTW-ondernemer. Verhuur van vakantiewoningen is BTW-belast. Dit valt namelijk onder “verhuur door een vakantiebestedingsbedrijf aan personen die daar een korte periode verblijven”.
Dat betekent dat je BTW moet afdragen over de huur die je ontvangt. Het BTW-percentage over de huur is op dit moment 9%. Die BTW bereken je door aan de huurder. De BTW-aangifte doe je per maand, per kwartaal of per jaar. 

Kijk op de volgende site van de Belastingdienst voor meer informatie:

Belastingdienst – BTW bij verhuur

BTW bij aankoop van een vakantiewoning

Als je jouw vakantiewoning nieuw koopt betaal je daarover op dit moment 21% BTW. Als je de woning vervolgens verhuurt, dan kun je deze BTW aftrekken, oftewel terugkrijgen van de Belastingdienst. Dat scheelt enorm in het bedrag dat je moet investeren om de woning te kunnen kopen. De 21% BTW krijg je na de aankoop terug. Dat bedrag blijft dus niet “vast” zitten in je vakantiewoning. Het rendement dat je maakt over je vakantiewoning is hoger dan wanneer je die BTW niet zou terugkrijgen. Het rendement wordt dan immers berekend over een lager geïnvesteerd vermogen.

Herzieningsperiode BTW

Voorwaarde voor teruggave van de BTW is wel dat je de woning minimaal 10 jaar verhuurt. Dat heet de herzieningsperiode. Als je de woning binnen die 10 jaar verkoopt zonder BTW, dan moet je een deel van de eerder afgetrokken BTW terug betalen. Verkoop je de woning met BTW, dan draag je de BTW die je dan ontvangt af. Maar de BTW die je bij de koop hebt afgetrokken, hoef je dan niet meer terug te betalen.  
Als je een bestaande vakantiewoning BTW belast verkoopt, dan begint daarna voor de koper een nieuwe herzieningsperiode.   

Vraag een fiscaal adviseur

Het terugontvangen van de BTW bij aankoop van je vakantiewoning kan een voordeel opleveren. Maar dit is moeilijke materie. De wetten en regels kunnen veranderen en voor specifieke situaties kunnen specifieke regels gelden. Algemene informatie vind je op de volgende site:

Belastingdienst – BTW onroerende zaken

Laat je goed adviseren door een fiscaal adviseur over de BTW bij koop van een vakantiewoning voordat je hierover beslissingen neemt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.