Vakantiehuis kopen van projectontwikkelaar

Vakantiehuis projectontwikkeling

Nieuwe vakantieparken worden vaak opgezet door projectontwikkelaars. Dit kan een zelfstandige partij zijn of een rechtspersoon die apart is opgericht als onderdeel van een grotere keten.  Wil je een vakantiehuis kopen van een projectontwikkelaar, dan zijn er een aantal punten waar je op moet letten. 

Reputatie

Wat is de reputatie van de projectontwikkelaar? Vaak richten grote partijen zoals bijvoorbeeld Center Parcs, Roompot en Landal aparte rechtspersonen op om een nieuw park te ontwikkelen. Dit gebeurt dan onder de vlag van de grotere partij. Dit zijn partijen die een goede naam hebben in de recreatiewereld. En die goede naam zullen ze willen behouden. Een projectontwikkelaar die op zichzelf staat heeft qua reputatie misschien minder te verliezen. Dat betekent overigens niet dat de zaken daarom niet goed geregeld zouden zijn. Maar let wel extra op.

Borg

Als je een koop- aannemingsovereenkomst sluit voor een vakantiehuis heeft de projectontwikkelaar verschillende verplichtingen. Soms staat een moedermaatschappij of andere onderneming borg voor deze verplichtingen. Dus als de projectontwikkelaar de afspraken niet nakomt, dan kun je bij de borg terecht. Soms sluit je meteen ook een huurovereenkomst waarbij de organisatie bijvoorbeeld een bepaalde huuropbrengst garandeert voor 5 of 15 jaar. Ook dan kan er sprake zijn van een borg. Dit geeft een stukje extra zekerheid. Je kunt de jaarstukken van je contractspartij en van de borg opvragen en controleren of ze winst maken en reserves hebben. Dan krijg je er wat meer gevoel bij of ze hun verplichtingen kunnen nakomen.

Bouwen

Een projectontwikkelaar sluit voor het bouwen van de vakantiehuizen een contract met een aannemer. Jouw contractspartij is echter de projectontwikkelaar. Dus als de aannemer in de problemen komt of failliet gaat, moet de projectontwikkelaar dat oplossen. Bijvoorbeeld door een andere aannemer in te schakelen. Kijk goed of hierover iets is opgenomen in je overeenkomst, zodat die risico’s niet bij jou komen te liggen. Als een aannemer is aangesloten bij een garantiefonds dan kan dat extra zekerheid geven als de aannemer in de problemen komt. Bovendien moet de aannemer aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen om bij het garantiefonds aangesloten te kunnen zijn.

Vergunning

Voor het aanbieden van beleggingsobjecten tot EUR 100.000 is op grond van de Wet of het Financieel Toezicht een vergunning vereist. Dit betekent dat deze partij moet aantonen aan bepaalde wettelijke eisen te voldoen. Dat is overigens geen garantie dat het een bonafide partij is. Voor beleggingsobjecten, waaronder vakantiehuizen, boven de EUR 100.000 geldt een vergunningvrijstelling. Deze vrijstelling geldt ook al het beleggingsaanbod aan minder dan 100 personen wordt gedaan. En als het beleggingsobject deel uit maakt van een serie kleiner dan 20 beleggingsobjecten. Als er een vrijstelling geldt, dan is de aanbieder van het beleggingsobject wel verplicht dit te vermelden.

Kijk voor meer informatie op de volgende website:

AFM – Vrijstelling van toezicht

Als je geen goede afspraken maakt bij het kopen van een vakantiehuis van een projectontwikkelaar, kan dit grote gevolgen hebben.

Laat je daarom goed adviseren door een makelaar en jurist voordat je een koop- aannemingsovereenkomst sluit met een projectontwikkelaar. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.