Rendement van je vakantiewoning

Als je je vakantiewoning koopt als belegging dan is het rendement heel belangrijk. Het rendement van je vakantiewoning kan bestaan uit twee onderdelen:

  • Verkoopopbrengst
  • Huuropbrengst
Rendement vakantiewoning

Rendement van de verkoopopbrengst

Bij de verkoopopbrengst gaat het om het verschil tussen de aankoopprijs van de vakantiewoning en de uiteindelijke verkoopprijs als je de woning weer verkoopt.

Stel je koopt een vakantiewoning voor EUR 100.000 en je verkoopt deze na 10 jaar voor EUR 150.000 dan is de verkoopwinst EUR 50.000. Het rendement op eigen vermogen is hierbij van belang. Als je de woning volledig met eigen geld betaalt, dan is het rendement na 10 jaar 50%. Als je de woning koopt met een financiering van EUR 50.000 en daarnaast EUR 50.000 eigen geld, dan is het rendement op eigen vermogen 100%.

Bij alle beleggingen loop je een risico en is moeilijk te voorspellen wat het rendement zal zijn. Bij de verkoopopbrengst is dit nog lastiger te voorspellen, omdat er over het algemeen een behoorlijke tijd over heen gaat voordat je de woning weer verkoopt. Niemand weet wat er in die bijvoorbeeld 10 of 20 jaar gaat gebeuren en wat dit voor de prijs betekent. Het zou ook kunnen zijn dat je vakantiewoning op een gegeven moment minder waard is dan toen je de woning kocht. Belangrijk is ook dan je eigen beleggingshorizon: wil je (of moet je) de woning op dat moment absoluut verkopen of heb je de flexibiliteit om te wachten met verkopen totdat de prijzen weer gestegen zijn? 

Rendement van de huuropbrengst

Als het gaat om je huuropbrengst zijn er verschillende mogelijkheden:

Rendement bij zelf verhuren van je vakantiewoning

Je verhuurt de woning volledig zelf, zonder dat er een verhuurorganisatie tussen zit. Alle verhuuropbrengsten ontvang je zelf en alle kosten van de vakantiewoning zijn voor jouw rekening. Om tot een inschatting van de huuropbrengst te komen zou je bij een lokale makelaar kunnen informeren wat de huuropbrengst is van vergelijkbare woningen. Als de woning die je koopt al wordt verhuurd dan kun je de verhuurcijfers van de afgelopen jaren opvragen. Dit geldt ook voor de kosten, bijvoorbeeld voor onderhoud van de woning en de tuin. Het blijft echter een inschatting en je zult moeten afwachten wat de uiteindelijke huuropbrengst zal zijn. Met deze verhuurvariant heb je minder zekerheid en kans op een lager rendement, maar ook de kans op een hoger rendement.

Rendement bij verhuren van je vakantiewoning via een verhuurorganisatie

Je verhuurt de woning via een verhuurorganisatie, bijvoorbeeld Landal, Center Parcs, Roompot of Topparken. 
Vaak kun je dan kiezen uit de volgende opties, waarvoor geldt dat ze meer of minder zekerheid bieden.

Garantiecontracten

Er bestaan garantiecontracten waarbij een vast rendement wordt gegarandeerd, meestal tussen de 4 en 6%. Dit rendement wordt vaak berekend over de aankoopprijs van de vakantiewoning. Deze contracten kunnen 5 of soms wel 15 tot 20 jaar lopen. Bij deze verhuurvariant heb je meer zekerheid, maar ook geen kans op een hoger rendement. Er zijn varianten waarbij de onderhoudskosten helemaal voor eigen rekening zijn of voor rekening van de verhuurorganisatie. Of gedeeltelijk, waarbij je dan zelf bijvoorbeeld het groot onderhoud aan de vakantiewoning moet betalen en de verhuurorganisatie het klein onderhoud.

Bedenk wel dat ook een garantie geen 100% zekerheid biedt. De verhuurorganisatie kan in financiële moeilijkheden komen of zelfs failliet gaan. Dan is de kans groot dat de garantie niet meer wordt nagekomen. Soms is er een borg, dat wil zeggen dat een andere organisatie de betalingsverplichtingen overneemt als de verhuurorganisatie niet meer kan betalen. Maar ook die borg kan in de problemen komen. Doe daarom altijd goed onderzoek naar de partij waar je zaken mee doet en vraag een deskundige om advies. Stel de verhuurorganisatie en de borg komen de garantie niet na. Hoe goed kun je dan zelf de woning verhuren?  
Normaal gesproken heb je met een garantiecontract natuurlijk wel meer zekerheid hebben dan zonder die garantie.

Gerealiseerde huuropbrengst

Je verhuurt de vakantiewoning via een verhuurorganisatie waarbij je een deel van de gerealiseerde huuropbrengst betaalt aan de verhuurorganisatie. Vaak tussen de 20 of 25%. Daarvoor maken ze reclame, beheren de boekingswebsite en verzorgen de aankomst en het vertrek van de gasten. De rest van de huuropbrengst is voor jezelf.
Dan ben je dus afhankelijk van hoe vaak en tegen welke prijs de vakantiewoning verhuurd wordt. Dat kan meevallen en dat kan tegenvallen. Je hebt een gezamenlijk belang met de verhuurorganisatie. Omdat zij een percentage van de huur ontvangen, zijn zij ook gebaat bij een zo goed mogelijke huuropbrengst. De onderhoudskosten zijn dan vaak geheel voor je eigen rekening. Ook hierdoor heb je minder zekerheid en kans op een lager rendement, maar ook de kans op een hoger rendement.

Combinatie garantie en gerealiseerde huuropbrengst

Een combinatie van beiden. Een basisrendement van bijvoorbeeld 3% wordt gegarandeerd en de rest is afhankelijk van de daadwerkelijke huuropbrengst. Als je een hypotheekrente van bijvoorbeeld 3% betaalt dan heb je die kosten in ieder geval gedekt. Onderhoud kan ook weer geheel of gedeeltelijk voor eigen rekening zijn, of voor rekening van de verhuurorganisatie. Met deze verhuurvariant heb je iets meer zekerheid en kans op een gedeeltelijk hoger rendement. 

Wil je meer informatie over het investeren in een vakantiewoning? Kijk dan hier:

Investeren in een vakantiewoning

BTW bij koop vakantiewoning

Bij de koop van een nieuwe vakantiewoning is het mogelijk om de BTW terug te ontvangen van de belastingdienst. En soms ook bij een bestaande vakantiewoning als er BTW in rekening wordt gebracht. Dat kan een rendementsvoordeel opleveren. Meer hierover lees je in het volgende artikel op Kopenvakantiehuis.nl:

Kopenvakantiehuis – BTW bij koop van een vakantiewoning

Rendement van je vakantiewoning: conclusie

Als het gaat om rendement zijn er een aantal keuzes die je kunt maken, waarbij je meer of minder risico neemt en wel of niet de kans hebt op een lager of hoger rendement. Je keuzes zijn onder meer afhankelijk van je eigen risicobereidheid en bijvoorbeeld je overige beleggingen. Neem voor een advies in jouw specifieke situatie contact op met een financieel adviseur en een makelaar.

Uw eigen vakantiewoning kopen? Vraag onze brochure aan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.