Verhuren van een vakantiewoning in Oostenrijk

Verhuren vakantiewoning Oostenrijk

Je hebt een vakantiewoning gekocht in Oostenrijk en je wilt graag rendement maken door te verhuren. Waar moet je aan denken bij het verhuren van een vakantiewoning in Oostenrijk?

Verhuurverplichting in Oostenrijk

De Oostenrijkse overheid heeft voor een aantal huizen een verhuurverplichting ingevoerd. Dit geldt met name voor toeristische gebieden of gebieden waar men het toerisme wil bevorderen. De Oostenrijkse overheid wil zo leegstand voorkomen. En toerisme brengt ook geld in het laatje. Denk aan toeristenbelasting en geld dat toeristen in Oostenrijk uitgeven. Check of er voor jouw woning een verhuurverplichting geldt en wat die verplichting precies inhoudt. Komt dat overeen met je eigen ideeën over verhuur. Stel dat je zelf maximaal 8 weken per jaar wilt verhuren en de verhuurverplichting geldt voor 3 maanden. Ook zijn er vaak voorwaarden verbonden aan eigen gebruik van de vakantiewoning. Dan wil je dat graag van tevoren weten. De precieze regels verschillen per gemeente en per deelstaat. 

Inkomstenbelasting bij verhuren in Oostenrijk

Als je in Oostenrijk een vakantiewoning verhuurt moet je over de huurinkomsten inkomstenbelasting betalen. Er gelden wel mogelijke vrijstellingen van EUR 2.000 of EUR 11.000 per persoon. Dus als je met je partner een vakantiewoning koopt in Oostenrijk, dan kan de vrijstelling behoorlijk oplopen. De hoogte van de vrijstelling is afhankelijk van de regio waar je een vakantiewoning koopt. Daarnaast kun je kostenposten aftrekken van de huuropbrengst. Daardoor hoef je per saldo misschien geen of weinig inkomstenbelasting te betalen.

BTW bij verhuren in Oostenrijk

De BTW die je over de huurinkomsten in rekening moet brengen is 13%. Als je netto huuropbrengst echter minder dan EUR 30.000 is, dan hoef je die BTW niet af te dragen. Dat is dus vergelijkbaar met de oude Kleine Ondernemersregeling (KOR) in Nederland. Hoewel in Nederland wel andere percentages en bedragen golden. 

Vakantieverhuur

Het is belangrijk om te zorgen dat er sprake is van vakantieverhuur. En niet van huur voor onbepaalde tijd, waarbij de huurder huurbescherming heeft. Dan kan het namelijk moeilijk zijn om de huur op te zeggen. Voor vakantieverhuur gelden een aantal eisen:

  • de vakantiewoning ligt in een toeristische regio;
  • de vakantiewoning wordt voornamelijk in het vakantieseizoen verhuurd;
  • de huurder heeft ergens anders een vaste woon- en verblijfplaats;
  • de huurder mag vanuit het gehuurde geen bedrijfsactiviteiten uitoefenen.

Het kopen en verhuren van een vakantiewoning in Oostenrijk kan een goed rendement opleveren. Zowel in de zomer als in de winter is Oostenrijk namelijk een populaire toeristische bestemming. Er zijn echter verschillen met het kopen van een vakantiewoning in Nederland. Laat je daarom bijstaan door een makelaar en een fiscaal / juridisch adviseur. 

Wil je meer weten over het kopen van een vakantiewoning in Oostenrijk? Lees dan het volgende artikel op kopenvakantiehuis.nl:

Kopenvakantiehuis.nl – Vakantiehuis kopen in Oostenrijk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.