Vakantiehuis kopen in Oostenrijk

Vakantiehuis kopen in Oostenrijk

Oostenrijk is een aantrekkelijk land om een vakantiehuis te kopen. Op de eerste plaats om er zelf je vakanties door te brengen. Het is een schitterend land met berggebieden, een goede keuken en vriendelijke mensen. Ook als belegging kan een vakantiehuis in Oostenrijk interessant zijn. Je kunt een goede bezettingsgraad realiseren in alle seizoenen. Wintersporters in de winter en wandelaars / hikers in de zomer. Een aantal zaken zijn goed om te weten als je overweegt een vakantiehuis te kopen in Oostenrijk.

Koopproces in Oostenrijk

 Het koopproces is anders dan dat in Nederland. Een koopovereenkomst kan in Oostenrijk mondeling en schriftelijk worden gesloten. Het is verstandig om dat schriftelijk te doen, om misverstanden achteraf te voorkomen. Je moet dus ook goed opletten als je een woning gaat bezichtigen om te voorkomen dat je onbedoeld ergens aan vast zit. Soms probeert een makelaar of verkoper je een aanbod tot koop te laten ondertekenen. Dat is echter niet vrijblijvend! Als de verkoper dat aanbod vervolgens accepteert, komt er namelijk een koopovereenkomst tot stand. 

Om een vakantiewoning in eigendom te krijgen, zijn een aantal stappen nodig:

  • Een verklaring van het Oostenrijkse Bouw- en woningtoezicht;
  • De gebruikswaarde van de woning moet zijn vastgesteld. Deze wordt bepaald op basis van de gebruiksoppervlakte;
  • De koopovereenkomst (schriftelijk of mondeling). Hierin moeten, net als in Nederland, in ieder geval zijn vermeld de kopende en verkopende partij(en), de woning waar het om gaat en de koopprijs.
  • Om de eigendom daadwerkelijk over te dragen moet de koopovereenkomst worden ingeschreven bij het kadaster. 

Aandachtspunten bij koop van een vakantiehuis in Oostenrijk

Het is verstandig een aantal zaken op een rijtje te hebben voordat je een vakantiewoning in Oostenrijk koopt of een bod uitbrengt. Denk aan:

  • Hoeveel financiering kun je krijgen en hoeveel kun je maximaal bieden?
  • Vraag de bouwtekeningen, kadastraal uittreksel en de gemeentelijke bestemming van de woning op. Laat eventueel een bouwkundige keuring verrichten. 
  • Bij een appartement: check of er een onderhoudsplan is bij de Vereniging van Eigenaren en of er genoeg financiële reserves zijn om dat onderhoud uit te voeren. Om te voorkomen dat je na aankoop een flinke som moet bijbetalen voor noodzakelijk onderhoud. Informeer ook of er eigenaren zijn die een achterstand in de betaling hebben. Ook dat kan voor een gat in de begroting zorgen. 

Verhuur vakantiehuis in Oostenrijk

Wil je je vakantiehuis in Oostenrijk ook verhuren? Lees dan het volgende artikel op kopenvakantiehuis.nl:

Kopenvakantiehuis – Verhuren van een vakantiewoning in Oostenrijk

Oostenrijk is een mooi land om een vakantiewoning te bezitten. Je moet wel rekening houden met een aantal zaken. Laat je daarom goed adviseren door een makelaar en juridische / fiscale experts. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.