Verduurzaming vakantiewoning

Verduurzaming vakantiewoning

Duurzaamheid is een hot topic de afgelopen jaren. Veel mensen treffen thuis maatregelen om hun woning energiezuiniger en duurzamer te maken. Een logische vervolgstap is een verduurzaming van je vakantiewoning. Je draagt daarmee je steentje bij aan de klimaatbescherming. Maar verduurzaming kan ook je rendement ten goede komen!

Huurders willen verduurzaming van een vakantiewoning

Veel huurders van vakantiewoningen vinden het steeds belangrijker dat de vakantiewoning waarin ze verblijven duurzaam is. Duurzaamheidsmaatregelen kunnen een criterium worden op grond waarvan huurders een vakantiewoning selecteren. Bijvoorbeeld zonnepanelen of extra isolatie. Als je je vakantiewoning niet verduurzaamt, verhuur je in de toekomst misschien wel een stuk minder. Andersom kun je voor een duurzame vakantiewoning op termijn waarschijnlijk juist meer huur gaan vragen. Ook aan de kostenkant kan verduurzaming je rendement verbeteren. Doordat je een lagere energierekening hebt. 

Mogelijkheden voor verduurzaming van je vakantiewoning

Als je je vakantiewoning via een vakantielabel verhuurt (bijvoorbeeld Landal, Center Parcs, Roompot of Topparken), dan kun je misschien via hun al bepaalde verduurzamingsmaatregelen laten uitvoeren. 

Maar wat als je je vakantiewoning in eigen beheer hebt. Hoe kun je je vakantiewoning dan verduurzamen? 

Zonnepanelen op je vakantiewoning

Vooral aan de kust zal dit veel opleveren. Veel vakantiewoningen zijn echter juist in een bosrijke omgeving gebouwd. Dan is er waarschijnlijk te weinig zon om rendabel zonnepanelen te laten plaatsen. Je kunt berekeningen laten maken over de verwachte opbrengst van zonnepanelen op het dak van jouw vakantiewoning. En dan uitrekenen of het de investering waard is. 

Energiebesparing

Isolatie van je vakantiewoning is een voor de hand liggende optie. Isolatie van daken, muren, vloeren en HR++ glas. Een behoorlijke investering, maar wellicht krijg je er subsidie voor.

Daarnaast kun je bij de deur een knop installeren waarmee alle apparaten en licht worden uitgeschakeld. Behalve natuurlijk de koelkast. Vergelijkbaar met het systeem in veel hotels. Dan zet je de stroom uit door je toegangspasje uit een kastje te halen als je weggaat. 

Pelletkachel in je vakantiewoning

Veel toeristen willen een houtkachel in een vakantiewoning. Gezellig en lekker warm. Deze stoot echter veel fijnstof uit. Een beter alternatief is een pelletkachel. Toch een gezellig vuur, maar minder uitstoot van fijnstof en een hoger rendement (dus meer warmte). Je kunt die kachel ook aansluiten op een zonneboiler of op het cv systeem. Zo haal je nog meer rendement uit je pelletkachel. 

Gescheiden afvalinzameling

Je kunt een aantal verschillende afvalbakken plaatsen voor gescheiden afvalinzameling. Als je vakantiewoning op een recreatiepark staat, is het wel belangrijk dat het afval dan ook apart kan worden ingeleverd. Vaak zijn er centrale plaatsen op het park waar afval kan worden aangeboden. Daar zouden dan verschillende containers moeten staan. Als die er nog niet zijn, is dat zeker iets om met de parkmanager te bespreken. 

Mogelijkheden genoeg voor verduurzaming van je vakantiewoning! Goed voor het klimaat en voor je portemonnee!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.