Vakantiehuis verhuren in Italië

Als je een vakantiehuis wilt verhuren in Italië, dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. 

Permanente bewoning voorkomen

Vakantiehuis verhuren in Italie

Je wilt voorkomen dat je met de wettelijke huurbescherming te maken krijgt. Die geldt als er sprake is van permanente bewoning. Met de bijbehorende bescherming voor de huurder, waardoor je de huurovereenkomst niet of nog maar moeilijk kunt opzeggen. Als de huurder geen andere woon- of verblijfplaats heeft, dan val je al snel onder de wettelijke regels omtrent permanente bewoning. Als je huurders van buiten Italië komen, dan is dat risico waarschijnlijk beperkt. Maar heb je Italiaanse huurders en geen inzicht in woon- of verblijfplaats? Dan is de kans al wat groter dat de huurders zich op de huurbescherming zullen kunnen beroepen.

Vakantieverhuur in Italië

Je wilt zorgen dat er wettelijk sprake is van korte termijn verhuur aan een huurder die ergens anders permanent woont. Dan is het goed om schriftelijk vast te leggen dat het om tijdelijke huur gaat van niet langer dan drie maanden. Daarnaast is belangrijk om gemeubileerd te verhuren. Dat hoeft geen luxe inrichting te zijn, maar het moet wel voor gemeubileerd door kunnen gaan. Bij ongemeubileerd onroerend goed wordt bij discussies over de aard van de huur namelijk eerder aangenomen dat het om permanente bewoning gaat. En er dus huurbescherming van toepassing is. Een toerist neemt immers niet zijn eigen meubilair mee te nemen als hij een vakantiehuis huurt. 

Belastingen bij verhuren vakantiehuis in Italië

Belastbaar inkomen

Als belastbaar inkomen uit de woning geldt in Italië een forfaitaire huurwaarde. De forfaitaire huurwaarde is gebaseerd op de kadastrale waarde. Als het om een tweede huis voor eigen gebruik gaat, dan wordt het fictieve inkomen met 1/3e verhoogd. Als je het huis verhuurt, dan geldt als belastbaar inkomen het hoogste bedrag van de werkelijke huurinkomsten en het bedrag van de forfaitaire huurwaarde. 

Onroerend goed belasting

Daarnaast betaal je een onroerend goed belasting van gemiddeld 0,76%, maar dit kan per gemeente verschillen.

Toeristenbelasting

Zoals op veel plaatsen gebruikelijk betaal je ook in Italië in de meeste gemeentes toeristenbelasting. Die breng je normaal gesproken gewoon bij de vakantiegangers in rekening. En jij als verhuurder draagt die vervolgens af aan de plaatselijke overheid.

Adviseur verhuren in Italië

De juridische en fiscale aspecten van het verhuren van een vakantiehuis in Italië verschillen per situatie. Belangrijk om dat goed geregeld te hebben. Laat je daarom adviseren door juridisch en fiscaal deskundigen!

Vakantiehuis Italië kopen

Overweeg je een vakantiehuis in Italië te kopen? Lees dan meer in dit artikel van kopenvakantiehuis.nl:

Kopenvakantiehuis – Vakantiewoning in Italië kopen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.