Beheer en onderhoud van je vakantiehuis

Een vakantiehuis heeft net als ieder ander huis beheer en onderhoud nodig. Je kunt het beheer en onderhoud van je vakantiehuis zelf doen of je kunt het uitbesteden. 

Doe het zelf beheer en onderhoud

Beheer en onderhoud van je vakantiehuis

Je kunt het beheer en onderhoud van je vakantiehuis zelf doen. Zelf klusjes doen in en om het huis. De tuin bijhouden, schoonmaken, schilderen, reparaties uitvoeren, meubels vervangen, tegels reinigen en controle nadat de huurder is vertrokken. Maar ook calamiteiten oplossen, bijvoorbeeld als er een waterlekkage is. In de praktijk zal het handig zijn als je in de buurt van het vakantiehuis woont als je zelf het onderhoud en beheer wilt doen. Als je zelf handig bent en genoeg tijd hebt om regelmatig naar je vakantiehuis te gaan, dan kan eigen beheer veel geld schelen. 

Beheer en onderhoud van je vakantiehuis uitbesteden

Als je minder tijd hebt, niet zo handig bent, niet in de buurt woont, of er misschien ook gewoon geen zin in hebt, kun je het beheer en onderhoud van je vakantiehuis ook uitbesteden. Je huurt dan een derde partij in die dit voor je doet. Uiteraard betaal je daarvoor. Let bij uitbesteden op de volgende punten.

Tuinonderhoud

Besteed je het tuinonderhoud uit, zoek dan een hovenier die voor een vaste prijs per jaar (bijvoorbeeld een vaste prijs per m2) een bepaald aantal werkzaamheden uitvoert. Bijvoorbeeld van april tot en met oktober 1 keer per 2 weken gras maaien. En in het voorjaar en najaar snoeiwerkzaamheden. Als je alleen een uurtarief afspreekt dan weet je van tevoren nooit wat je kosten zullen zijn. 

Schoonmaak

Als je de schoonmaak van je vakantiehuis uitbesteed, leg dan goed vast welke werkzaamheden er worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld na iedere verhuurde periode de bedden verschonen, sanitair poetsen en stofzuigen. Je kunt daarnaast onafhankelijk van de verhuurde periodes bijvoorbeeld twee keer per jaar een grote schoonmaak laten doen. En iedere maand de ramen lappen. 
Het is gebruikelijk om (een deel van) de schoonmaakkosten bij de huurder in rekening te brengen. En om met de huurder af te spreken dat ze je vakantiehuis veegschoon opleveren. 

Inventaris

Als er meubels of andere inventaris kapot is of ontbreekt, kijk dan goed hoe dit komt. Het beste is om met de beheerder af te spreken dat je vakantiehuis na iedere verhuurde periode wordt gecontroleerd. Heeft een huurder schade veroorzaakt, dan kun je proberen deze te verhalen. Vaak betaalt een huurder borg en kun je die inhouden. Als de borg niet voldoende is, zou je de huurder aansprakelijk kunnen stellen voor het schadebedrag. Spreek goed af met de beheerder of deze incasso-procedure ook is inbegrepen in de beheerfee. Zelf een advocaat inschakelen kan hoge kosten met zich meebrengen.

Korting

Wees kritisch als de beheerder een offerte maakt om bepaalde schade te herstellen of inrichting te vervangen. Vaak kunnen de beheerders groot inkopen en krijgen ze kortingen. Je kunt onderhandelen om een deel van die korting van de prijs af te krijgen. Vaak helpt het om met bijvoorbeeld een eigenarenvereniging collectief die onderhandelingen te voeren met de beheerder. Je kunt ook zelf of met een eigenarenvereniging andere leveranciers benaderen. Misschien kunnen ze dezelfde werkzaamheden of inventaris aanbieden tegen lagere prijzen.  

Verdiep je goed in de mogelijkheden van beheer en onderhoud van je vakantiehuis. En vraag advies over de inrichting. Dat kan veel kosten en tijd schelen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.