Vakantiewoning in Italië kopen

Vakantiehuis in Italie kopen

Een mooie plek in Toscane, aan de Bloemenrivièra, Umbrië of het Lagio Maggiore. Of een van de talloze andere schitterende gebieden in Italië! Genoeg mooie locaties om een vakantiewoning in Italië te kopen. Bereikbaar met de auto vanuit Nederland. Zodat je er zelf je vakanties kunt doorbrengen en kunt genieten van La Dolce Vita. Italië is een zeer geliefd vakantieland en daarom ook het perfecte land om een vakantievilla te verhuren.

Kopen vakantiewoning in Italië

Als je een vakantiewoning wilt kopen in Italië is het goed om de verschillen met het Nederlandse aankoopproces voor ogen te houden. In Italië is een notariële overdracht van de woning niet persé nodig. De overeenkomst die partijen onderling hebben gesloten, dus zonder naar de notaris te gaan, kan al voldoende zijn om de woning van eigenaar te doen wisselen. Het is dus belangrijk om zorgvuldig te zijn als je gaat bezichtigen en spreekt met de verkoper of zijn makelaar. Je wilt immers niet onbedoeld tot overeenstemming komen en de woning hebben gekocht. In de onderhandelingsfase moeten partijen heel zorgvuldig zijn over hun hoedanigheid. De koper aanduiden als “in koop geïnteresseerde persoon”. En de verkoper als “in verkoop geïnteresseerde persoon”. 

Het is verstandig voor de koop van een vakantiewoning in Italië wel een notaris in te schakelen. Deze kan adviseren over de inhoud van de koopovereenkomst. En de eigendomsoverdracht in goede banen leiden.

Overdracht vakantiewoning in Italië

Op het moment dat er sprake is van aanbod en aanvaarding van de koop, moeten partijen meewerken aan de overdracht van de woning op de afgesproken datum. Als een van beide partijen niet of niet tijdig meewerkt, dan is de nalatige partij een boete verschuldigd. Naast eventueel nog aanvullende schadevergoeding. Dit is vergelijkbaar met de situatie in Nederland.

Hypotheek in Italië

Het is mogelijk om bij een Italiaanse bank een lening af te sluiten voor het kopen van een Italiaanse vakantiewoning. De bank kijkt naar de waarde van de vakantiewoning die als onderpand zal dienen. En of je als aanvrager voldoende inkomen hebt om rente en aflossing te betalen. Aflossingsvrij is niet mogelijk in Italië. Over het algemeen financieren banken in Italië maximaal 50 tot 60% van de woningwaarde. Dus je zult nog behoorlijk wat eigen geld moeten inbrengen. Of je moet bijvoorbeeld de hypotheek op je eigen woning in Nederland verhogen. 

Er bestaan verschillen tussen het kopen en financieren van een vakantiewoning in Italië en Nederland. Laat je daarom goed adviseren over de verschillende aspecten door een lokale makelaar en een juridisch, fiscaal en financieel adviseur.

Vakantiewoning in Italië verhuren

Overweeg je om je vakantiewoning in Italië te verhuren? Lees dan dit artikel van kopenvakantiehuis.nl:

Kopenvakantiehuis – Vakantiehuis verhuren in Italië

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.