Vakantiewoning kopen of toch huren?

Vakantiewoning kopen of huren

Misschien twijfel je nog of je een vakantiewoning wilt kopen of toch huren. Voordat je een vakantiewoning koopt moet je er wel zeker van zijn. Het is immers een grote investering waar je niet heel snel van af kunt. De kosten van aankoop zijn behoorlijk, bijvoorbeeld eventuele overdrachtsbelasting, notariskosten, kosten voor financieel / juridisch en fiscaal advies. Daarom is het verstandig je vakantiewoning als een lange termijn investering te zien. Om die kosten terug te verdienen. Belangrijk dus om van te voren goed af te wegen of je wilt kopen of huren.

Huren

Huren van een vakantieaccommodatie heeft als voordeel dat je steeds ergens anders op vakantie kunt. Naar een andere streek, naar een ander land en in een ander soort accommodatie. Je kunt bijvoorbeeld switchen tussen een hotel, een appartement, een vakantiewoning of een stacaravan. Of misschien maak je wel een rondreis door een ver land. Je bent flexibel en hebt geen financiële verplichtingen, behalve de huurprijs van de vakantieaccommodatie. Die kan zeker in het hoogseizoen wel behoorlijk oplopen. Je betaalt in feite voor de kosten die de eigenaar van de vakantieaccommodatie maakt, plus nog het rendement boven op de kosten. Als je buiten het hoogseizoen kunt gaan en mooie last minute deals kunt vinden, dan vallen de kosten wellicht best mee.

Kopen

Als je een vakantieaccommodatie koopt kun je er op twee manieren van genieten. Door er zelf je vakanties door te brengen en door rendement te maken met de verhuur. Daar staat tegenover dat je wel steeds naar dezelfde plek op vakantie gaat. En dat je alle kosten van de accommodatie moet betalen. Als je huuropbrengsten minimaal de kosten dekken, dan kosten de vakanties die je er zelf doorbrengt echter niets. Je hebt de verantwoordelijkheid voor onderhoud en moet een administratie bijhouden en fiscale aangiftes doen. 
Het is een persoonlijke keuze of je het juist wel of niet fijn vindt om steeds naar dezelfde plek op vakantie te gaan of dat je juist meer afwisseling wilt. En als je een vakantiewoning bezit, wil dat natuurlijk niet zeggen dat je nergens anders op vakantie wilt. 

Je zult niet 365 dagen per jaar in je vakantiewoning wonen. Dan is het immers geen vakantie meer, maar permanente bewoning. En dat is vaak niet toegestaan. Dat betekent dat je altijd periodes hebt dat je zelf geen gebruik maakt van de vakantiewoning en deze dus kunt verhuren. Ook als het niet je belangrijkste doel is om rendement te maken. 

Huren vs. kopen

De keuze tussen een vakantiewoning kopen of toch huren is er een van meer of minder flexibiliteit, meer of minder kosten en wel of geen behoefte aan een belegging en rendement. Dit moet je goed afwegen. Gevoel en ratio spelen allebei een rol bij deze keuze. Het gaat immers om de combinatie van ontspanning en de cijfertjes. Zet voor jezelf goed de voors en tegens op een rijtje en maak dan een afgewogen beslissing. Praat met mensen die voor het een of juist voor het ander gekozen hebben. Of vraag een makelaar om advies.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.