Vakantiewoning aan de kust kopen

Vakantiewoning aan de kust kopen

Een vakantiewoning aan de kust kopen heeft veel voordelen. Je kunt heerlijk genieten van het uitzicht op zee, je kunt lekker wandelen of zonnebaden op het strand en smullen van heerlijke verse vis.
De kustregio is erg populair, in Nederland en ook in andere landen. Zeker voor mensen die zelf in het binnenland wonen, spreken het strand en de zee tot de verbeelding.
Over het algemeen zijn vakantiewoningen aan de kust daarom ook vaak duurder dan op andere plekken. De verhuuropbrengst is dan ook vaak hoger, omdat de woning vaker en voor een hogere prijs kan worden verhuurd. 

Populariteit vakantiewoning aan de kust

Bij de afweging of je een vakantiewoning aan de kust wilt kopen moet je, naast het feit dat het een mooie omgeving is, een aantal zaken afwegen. Door de grote populariteit van vakanties aan de kust kan het met name in de zomer erg druk zijn. Dat hoeft geen probleem te zijn als je daarvan houdt. Sommige locaties aan de kust zijn vooral populair bij bepaalde groepen vakantiegangers. Verdiep je daar van tevoren goed in en maak je afweging of je dat wilt of niet. Ga je graag om met mensen uit bijvoorbeeld Duitsland of België, of heb je liever meer contact met Nederlanders.

Je kunt er ook voor kiezen je vakantiewoning in de drukke zomermaanden te verhuren en je eigen gebruik te beperken tot de wat rustiger periodes in het voor- en naseizoen. Voordeel is dat verhuur in de zomermaanden het meeste oplevert. Aan de andere kant: als je je eigen vakantiewoning in de zomer gebruikt, hoef je zelf ook niet ergens anders een dure accommodatie te huren, dus ook dat is een voordeel. Ook hier is je eigen voorkeur belangrijk. 

Bereikbaarheid is natuurlijk ook belangrijk. Je wilt geen uren in de file hoeven te staan als je naar je vakantiewoning aan de kust gaat. Ook daarom is het goed om te kijken naar de locatie van je vakantiewoning. Is het gebied goed bereikbaar of gaat er maar 1 enkelbaans weg naartoe waar ook alle dagjesmensen gebruik van maken die naar het strand gaan? 

Invloed kustgebied op je vakantiewoning

Als je een vakantiewoning aan de kust koopt, houdt er dan rekening mee dat de zilte zeelucht invloed kan hebben op je woning. Met name het verfwerk heeft extra aandacht nodig. Dit verweert namelijk extra snel in een kustgebied. Dit komt door zogenaamde filiforme corrosie. Dit is vooral een lelijk gezicht. Er ontstaan luchtbelletjes onder het verfwerk, die steeds verder uitbreiden. Bedenk dus goed of je een vakantiewoning met veel geverfde oppervlakken wilt. 
Aluminium materiaal voorzien van een deklaag is beter bestand tegen de zilte lucht dan bijvoorbeeld RVS. Het aluminium moet dan wel behandeld zijn door middel van vooranodisatie. Dit voorkomt de filiforme corrosie.

Doe goed onderzoek naar de locatie aan de kust waar je je vakantiewoning wilt kopen. En vraag een bouwkundige om advies over de specifieke aandachtspunten van een vakantiewoning aan de kust.