Vakantiehuis kopen met erfpacht

Vakantiehuis kopen met erfpacht

Als je een vakantiehuis wilt kopen is het belangrijk om te weten of het huis op eigen grond staat of dat er sprake is van erfpacht. Erfpacht betekent in feite dat je de grond waarop de woning staat “huurt” van de eigenaar van de grond. Je betaalt ieder jaar een bedrag, de canon, voor het gebruik van de grond. Er zijn een aantal voor- en nadelen te benoemen voor erfpacht. 

Voordelen erfpacht

Je hoeft een minder grote investering te doen als je je vakantiehuis koopt. Vaak zijn de kosten van de grond een behoorlijk deel van de totale koopprijs. In de berekening van het rendement op eigen vermogen, is je geïnvesteerde eigen vermogen dan lager en dus je rendement hoger.

Je moet natuurlijk wel rekening houden met de kosten van de canon. Stel de grond is EUR 50.000 waard en je moet een canon van EUR 1.000 per jaar betalen. Dat is 2%. Stel het rendement over de totale waarde, dus vakantiehuis en de waarde van de grond is jaarlijks 5%. Dan realiseer je over de grond die je in erfpacht hebt dus een rendement van 3%. Als je de grond wel zou kopen en zou financieren tegen een rente van 4% per jaar, dan levert de erfpacht optie dus op jaarbasis meer rendement op.

Nog even los van de extra kosten van bijvoorbeeld (gemeentelijke) belastingen. Die worden vaak afgeleid van de waarde van je vakantiehuis. Als de grond jouw eigendom is, telt dit mee in de waardebepaling en dus in de grondslag voor de belastingen. 

Voordeel is ook dat als je minder hoeft te investeren omdat je de grond niet koopt en je dat geld wel hebt (of kunt lenen) je dat geld dan zou kunnen gebruiken om nog een andere investering te kunnen doen en daarmee rendement te maken. 

Nadelen erfpacht

De voordelen zeggen ook meteen veel over de nadelen. Als je de grond niet in eigendom hebt en de waarde van het vakantiehuis stijgt, stel met 2% per jaar, dan profiteer je dus niet van die waardestijging voor wat betreft de grond. Jouw waardestijging geldt dan alleen voor de waarde van het huis zelf. Als je je vakantiehuis verkoopt, verkoop je alleen het huis en gaat de erfpacht van de grond over op de koper van je vakantiehuis.

Daarnaast moet je goed kijken naar de voorwaarden van de erfpacht. Belangrijk is de canon. Hoe hoog is de canon, maar vooral ook: kan deze in de toekomst worden aangepast? En is die aanpassing dan beperkt tot een maximum? Een verhoging van de canon kan een behoorlijk gat slaan in je jaarlijkse rendement. En kan uiteindelijk ook minder opleveren bij verkoop, omdat de koper bij het doen van een bod rekening zal houden met de hogere canon die hij moet gaan betalen. Die hogere canon vermindert zijn rendement. En dus zal de koper minder willen betalen voor je vakantiehuis.

Andere vragen zijn bijvoorbeeld: is de erfpacht voor onbepaalde tijd of loopt deze op een gegeven moment af? En wat zijn dan je rechten en verplichtingen? En moet de eigenaar van de grond toestemming geven als je je vakantiehuis verkoopt en dus ook de erfpacht wilt overdragen aan de nieuwe eigenaar? 

Vraag advies over kopen van een vakantiehuis met erfpacht

Erfpacht is moeilijke materie waar veel bij komt kijken. Bijvoorbeeld de voorwaarden die gelden voor de erfpacht kunnen voor een leek ingewikkeld zijn. Laat je daarom goed adviseren voordat je een beslissing neemt om een vakantiehuis met erfpacht te kopen! 

Bij Topparken kun je zelf kiezen of je de grond wilt kopen of huren. Vraag vrijblijvend meer informatie aan!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.