Vakantiewoning verhuren in Spanje

Vakantiewoning verhuren in Spanje

Je hebt een mooie vakantiewoning in Spanje gekocht. Je geniet zelf van je vakanties in je eigen woning. Daarnaast wil je ook je lasten drukken door je woning te gaan verhuren. Of je gaat voor een zo hoog mogelijk rendement. Het is via websites als Airbnb eenvoudig om zelf je vakantiewoning in Spanje te verhuren. Spaanse hotels en ook de overheid lopen hierdoor inkomsten mis. En in de steden hebben de vaste bewoners vaak last van de vele woningen die voor vakantieverhuur worden gebruikt. Daarom zijn er strengere regels van kracht. Waar moet je aan denken als je je vakantiehuis in Spanje wilt verhuren?

Verhuren vakantiewoning in Spanje

Je wilt waarschijnlijk verhuren voor vakanties en niet permanent. Belangrijk is dan dat de verhuur vakantieverhuur is en niet permanente verhuur. In dat laatste geval heeft de huurder namelijk huurbescherming en kun je de huur niet zomaar opzeggen. Belangrijk is of de huurder een vaste woon- of verblijfplaats heeft. Als dat niet zo is dan kan de huur worden aangemerkt als permanente huur. Belangrijk is dus om te checken dat de huurder een vaste woon- of verblijfplaats heeft. Normaal gesproken zal dit geen probleem zijn als je verhuurd via een gespecialiseerde vakantieverhuursite. En als iemand van buiten Spanje woont zal het al snel de bedoeling zijn om alleen voor vakantie te verhuren. In ieder geval is het verstandig om in een schriftelijke huurovereenkomst op te nemen dat het om kortdurende vakantiehuur gaat.

Vergunning verhuren vakantiewoning

Voor vakantieverhuur heb je in Spanje een vergunning (verhuurlicentie) nodig van de gemeente waarin je vakantiewoning is gelegen. Als je een vakantieappartement hebt gekocht, is het belangrijk om te checken dat vakantieverhuur is toegestaan volgens de regels van het appartementencomplex. Als je de verhuuropbrengsten nodig hebt om de lasten te betalen of je koopt het vakantiehuis om rendement te maken, dan is het goed om vóórdat je de woning koopt te controleren of vakantieverhuur is toegestaan. En als het is toegestaan, welke voorwaarden er eventueel gelden. 

Verschillende regels vakantieverhuur Spanje

In de verschillende regio’s van Spanje gelden verschillende regels als het gaat om vakantieverhuur. Informeer bij een lokale makelaar wat de lokale regels zijn en wat je moet doen om eraan te voldoen. Soms is vakantieverhuur in appartementencomplexen door de overheid helemaal niet toegestaan. In sommige gemeenten moet je als verhuurder toeristenbelasting afdragen aan de gemeente. Verder moeten huurders door de verhuurder bij de politie worden aangemeld. 

Belasting bij vakantieverhuur in Spanje

Over de huurinkomsten betaal je belasting. Een aantal kosten kun je wel op de huur in mindering brengen. Elk kwartaal dien je een belastingaangifte in en deze betaal je gelijk. 

Andere belastingregels gelden als er sprake is van een “vaste inrichting” . Van een “vaste inrichting” kan sprake zijn als je hotelservices verleend, het grootste deel van je inkomen komt uit de verhuur van Spaans vastgoed. Of als de verhuur is uitbesteed aan een derde. 

 Een lokale makelaar en belastingadviseur kunnen je adviseren over welke verplichtingen er gelden voor het verhuren van jouw vakantiewoning in Spanje. 

Kopen vakantiewoning in Spanje

Wil je meer informatie over het kopen van een vakantiewoning in Spanje? Lees dan dit artikel van kopenvakantiehuis.nl:

Kopenvakantiehuis – Vakantiehuis kopen in Spanje

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.