Het kopen van een vakantiehuis of vakantiechalet op een vakantiepark, of juist ergens anders, heeft een aantal voor- en nadelen.
Vakantiehuis of vakantiechalet niet op een vakantiepark
Als je het huis vooral zelf wilt gebruiken kan het fijn zijn om in de vrije natuur te kunnen genieten. Je bepaalt zelf hoe en wanneer je het onderhoud doet, je plaatst de inrichting en vitrage die je mooi vindt en richt de tuin in naar eigen inzicht. Als je het vakantiehuis ook verhuurt dan doe je dit zelf, bijvoorbeeld via een website die speciaal gericht is op verhuur van vakantiehuizen. Je kunt ook op Marktplaats een advertentie aanmaken. Je zorgt zelf dat de huurders de sleutel krijgen van de woning. Of je zorgt voor een modern systeem waarbij ze alleen maar een code hoeven in te voeren of een pasje nodig hebben, die jij de huurders van tevoren toestuurt. Je zult zelf moeten schoonmaken of iemand inhuren die dat voor je doet. Maar de huursom is dan ook helemaal voor jou.
Vakantiehuis of vakantiechalet wel op een vakantiepark
Als je een vakantiehuis of vakantiechalet op een vakantiepark koopt, dan kun je er vaak voor kiezen dat je een aantal zaken uit handen worden genomen.
Verhuurbeheer door verhuurorganisatie
Op een vakantiepark is vaak een verhuurorganisatie met een eigen website waar de huizen op te huur worden aangeboden. Vaak komen veel bezoekers op die websites en dus ook veel potentiële huurders. Ook kunnen zij ervoor zorgen dat de huurder de sleutel krijgt, hoewel ook deze organisaties al vaak met een code of een pasje werken dat de huurder krijgt toegestuurd. Daarnaast regelen ze de schoonmaak en controleren of de huurder het vakantiehuis netjes heeft achtergelaten en of er niets kapot is gegaan.
Verplichtingen bij verhuurorganisatie
Op een park heb je je vaak wel aan de regels van de verhuurorganisatie te houden. Vaak willen ze een eenduidige inrichting van het vakantiehuis of vakantiechalet. Dus je kunt niet zelf je meubels kiezen. En de huizen zien er vaak ook hetzelfde uit. Het is persoonlijk of je daarvan houdt. De een vindt het mooi dat het een geheel is en de ander wil graag een meer persoonlijke touch. De inrichting kun of moet je vaak ook aanschaffen via de verhuurorganisatie. Dan ben je gebonden aan de prijzen die ze in rekening brengen. Soms kun je diezelfde meubels ook zelf ergens anders kopen. Je moet dan wel voldoen aan de eisen die de verhuurorganisatie stelt.
Je betaalt de verhuurorganisatie een vergoeding voor het werk dat ze doen. Vaak betaal je op een vakantiepark ook beheerkosten voor het onderhoud van de algemene voorzieningen op het park. Voordeel is dan wel weer dat je huurders daar ook gebruik van kunnen maken en dat kan de verhuur en de verhuurprijs ten goede komen.
Bedenk dus goed wat je wilt: meer zelf beslissen en ook meer zelf regelen of minder keuzevrijheid maar ook niet alles zelf te hoeven regelen.