Vakantiehuis. Vakantiechalet. Of appartement?

Vakantiehuis. Vakantiechalet. Of appartement?

Je kunt kiezen uit verschillende soorten vakantieverblijven: een vakantiehuis, een vakantiechalet of appartement. Wat zijn de voors en tegens van iedere accomodatie?

Appartement

Een appartement is over het algemeen gelijkvloers en dus levensloopbestendig. Belangrijk als je er zelf op oudere leeftijd gebruik van wilt maken. Of als senioren je doelgroep zijn om aan te verhuren. Een appartement op een hogere verdieping geeft een mooi uitzicht over de omgeving. Bijvoorbeeld aan zee. Of in de bergen: in het buitenland staan vakantieappartementen vaak in skigebieden, waar het ook in de zomer goed toeven is. Een vuistregel die het overwegen waard is: als er een lift is in het complex, koop dan een appartement op een zo hoog mogelijke verdieping vanwege het uitzicht. Als er geen lift in het complex is, koop dan een appartement op een zo laag mogelijke verdieping zodat het appartement ook bereikbaar is voor (en verhuurbaar is aan) mensen die minder goed te been zijn.

Sommige appartementencomplexen hebben allerlei voorzieningen, zoals een eigen wellness, zwembad en/of fitness. Soms is er ook een beheerder die een oogje in het zeil houdt als je zelf niet aanwezig bent. 

In Nederland ben je als eigenaar van een appartement lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Je betaalt maandelijks een bijdrage aan de vereniging. Daarvan wordt onder andere het onderhoud aan het gebouw betaald. Dit geldt voor de gemeenschappelijke delen. Onderhoud van de privé delen van het appartement is vaak voor eigen rekening.   

Vakantiechalet

Vakantiechalets worden veel verkocht en verhuurd. Op de oudere vakantieparken zijn dit vaak veredelde stacaravans terwijl nieuwbouw vaak modern en duurzaam is. Een chalet is vaak goedkoper dan een vakantiehuis van steen. Aandachtpunt is de levensduur van het vakantiechalet. Is dit na 25 jaar afgeschreven en moet er dan een nieuw chalet worden geplaatst? Dan moet je daarmee rekening houden in je lange termijn planning. Bijvoorbeeld door een jaarlijkse reservering van de ontvangen huurpenningen om te zijner tijd een nieuw chalet te kunnen kopen. Chalets zijn vaak gelijkvloers maar kunnen ook een verdieping hebben of bijvoorbeeld een dakterras. 

Vakantiehuis

Een vakantiehuis is een investering met een langere levensduur dan een vakantiechalet. Vaak is een vakantiehuis ook duurder. Dan heb je wel een stenen woning met fundering en een pannen dak. Woningen zijn er gelijkvloers en met verdieping, vrijstaand en geschakeld. Bij een vakantiechalet en een vakantiehuis kan er ook sprake zijn van een vereniging van eigenaren, maar dat hoeft niet. Als er een VvE is, dan ben je vaak gemeenschappelijk eigenaar van de parkvoorzieningen en dus ook verantwoordelijk voor het onderhoud daarvan.  

Vergelijking vakantiehuis, vakantiechalet of appartement

De afweging is of je nu meer wilt investeren en langer plezier wilt hebben van je huis of appartement. Of dat je nu een lager bedrag investeert en over bijvoorbeeld 25 jaar een nieuw chalet plaatst, dat dan helemaal up to date is naar de nieuwste normen. De ruwbouw van een vakantiewoning of vakantieappartement heeft een langere levensduur. Maar ook hier moet je het interieur en de inrichting na verloop van tijd vervangen. En aanpassen naar de eisen van de moderne tijd, zeker als je je verhuuropbrengst op peil wilt houden. 

Een vakantiehuis of vakantieappartement zal langer zijn waarde behouden. Stel je verkoopt je vakantiechalet 5 jaar voor het einde van de levensduur. Dan betaalt een potentiele koper een stuk minder, omdat er over 5 jaar een nieuw vakantiechalet geplaatst moet worden. 

Advies over vakantiehuis, vakantiechalet of appartement

Een vakantiehuis, vakantiechalet of een appartement. Een heel aantal voors en tegens en goed om af te wegen wat voor jou het belangrijkste is! Laat je goed adviseren, bijvoorbeeld door een vakantie-makelaar. Voor een onafhankelijk advies kies je een makelaar die niet verbonden is aan een organisatie die zelf vakantiewoningen verkoopt. Je kunt je uiteraard ook laten adviseren door een makelaar van een verkooporganisatie. Zo lang je je realiseert dat zij alleen adviseren over concepten van die verkooporganisatie, is dat ook prima!