Vakantiehuis in Nederland: op welke plek?

Vakantiehuis Nederland

Nederland is een klein maar gevarieerd land! Je kunt kiezen uit verschillende omgevingen, bijvoorbeeld de Nederlandse kust, de natuur op de Veluwe, het unieke Waddengebied of de Limburgse heuvels. Ook hier is belangrijk waarvoor je het vakantiehuis wilt aanschaffen. Het doel is belangrijk voor het antwoord op de vraag: een vakantiehuis in Nederland, op welke plek?

Vakantiehuis in Nederland als belegging

Als het gaat om een belegging dan kun je de verschillende rendementen op de verschillende locaties vergelijken. Let goed op dat het rendement niet alleen wordt bepaald door de locatie (hoewel die natuurlijk wel heel belangrijk is), maar ook door bijvoorbeeld het soort vakantiehuis, de grootte (aantal personen) en de voorzieningen in de buurt. Rendementen uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst, maar je zou van verschillende vakantiehuizen de rendementen van de afgelopen jaren kunnen opvragen om een indicatie te krijgen van het mogelijke rendement. Bij een nieuw te bouwen vakantiehuis heb je die informatie natuurlijk niet. Je zou kunnen kijken of er gegevens beschikbaar zijn van vergelijkbare vakantiehuizen in de buurt. Bestudeer in ieder geval de documentatie goed, stel vragen en schakel een adviseur in.

Rendement vakantiehuis als belegging

Wil je meer weten over het rendement van vakantiehuizen? Lees dan het volgende artikel:

Kopenvakantiehuis – Rendement vakantiewoning

Vakantiehuis in Nederland voor eigen gebruik

Als je het vakantiehuis zelf wilt gaan gebruiken dan is natuurlijk belangrijk wat je zelf een mooie plek vindt. Ga kijken op de locatie, ontdek de omgeving en praat eventueel met anderen die er al een vakantiehuis hebben. De beste manier is natuurlijk om gewoon te boeken en er zelf een paar dagen door te brengen. Zo wordt je zoektocht meteen ook een leuke manier om te ontspannen. Eerst een paar weekendjes op verschillende plekken gaan kijken voordat je beslist 😉

Plaatselijke regels voor vakantiehuizen

Daarnaast kan het belangrijk zijn je te verdiepen in de plaatselijke regels. Vaak is  door de gemeente vastgelegd of je wel of niet permanent in een vakantiehuis mag wonen. Over het algemeen is permanente bewoning niet toegestaan. Het hangt af van de bestemming. Heeft het huis een woonbestemming of recreatiebestemming? Als het huis een recreatiebestemming heeft mag je er in principe niet wonen. Tenzij dit gedoogd wordt door de gemeente. Als er een recreatiebestemming op het vakantiehuis ligt, dan is vaak ook bepaald hoeveel dagen per jaar je als eigenaar in het huis mag verblijven zonder dat dit als “wonen” wordt gezien. Vraag dus goed na bij de gemeente wat de regels zijn en schakel eventueel een plaatselijke makelaar in die goed op de hoogte is.

Bereikbaarheid van je vakantiehuis

Verder is de bereikbaarheid van belang. Vind je het niet erg om drie uur te rijden of wil je liever binnen een half uur bij je vakantiehuis zijn. Houdt ook rekening met het moment waarop je van plan bent om zelf naar je vakantiehuis te gaan. Is dit op vrijdagmiddag na het werk en moet je eerst in de file aanschuiven om er te komen of ben je pensionado en vertrek je op maandagochtend om 11 uur naar je eigen stulpje? Ga je met de auto en neem je alle spullen mee of is het openbaar vervoer prima omdat je alles voorhanden hebt in het vakantiehuis en er een goede winkel in buurt is voor de boodschappen? 

Kortom bij de keuze voor een plek voor je vakantiehuis in Nederland zijn veel dingen belangrijk. Zet al je wensen daarom goed op een rijtje! En laat je adviseren door een vakantie-makelaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.