Vakantiehuis kopen in Spanje

Vakantiehuis Spanje

Je bent op vakantie in Spanje en wandelt in een mooie omgeving aan de Costa del Sol. Plots loop je tegen je droomhuis aan en het staat ook nog te koop! Waar begin je dan? Waar moet je aan denken als je een vakantiehuis wilt kopen in Spanje?

Makelaar vakantiehuizen in Spanje

Het is aan te bevelen een makelaar in Spanje in te schakelen. Overal in Spanje vind je kantoren die zich speciaal richten op Nederlandse kopers en ook Nederlands spreken.  De makelaar kan je helpen als je al een concreet vakantiehuis op het oog hebt, maar ook als je zoektocht naar je droomhuis nog moet beginnen.

Ook kan de makelaar je meer vertellen over de lokale regels, over aandachtspunten van het vakantiehuis en over de omgeving. Daarnaast kan de makelaar je helpen met het bestuderen van de “Nota Simple”. Een document waarin belangrijke informatie over het huis in is opgenomen. Zoals juridische, financiële / fiscale en bouwkundige informatie.

Als je je droomhuis hebt gevonden kan de makelaar namens jou de onderhandelingen voeren. Als je mondeling overeenstemming hebt bereikt, is het aan te raden om met de verkoper een “reserveringsdocument” te tekenen. Daarmee bevestigt de verkoper dat het huis van de markt is. Vaak doe je dan een reserveringsaanbetaling tussen de EUR 3.000 en EUR 6.000, die later in mindering wordt gebracht op de koopprijs. 

Advocaat in Spanje

Het is heel verstandig op dat moment een Spaanse advocaat uit de buurt in te schakelen. Deze kan allerlei checks voor je doen, zoals controleren dat de verkoper ook echt de eigenaar is, of aan alle gemeentelijke voorschriften (vergunning) is voldaan en of er geen schulden (hypotheek) of beslagleggingen op het vakantiehuis rusten. 

De advocaat kan je vervolgens adviseren over het voorlopig koopcontract dat je met de verkoper sluit. Vaak doe je dan een aanbetaling van 10% en wordt de eerdere reserveringsaanbetaling in mindering gebracht. 

De volgende stap is dat je naar de notaris gaat voor de overdracht van het vakantiehuis. Als je zelf niet aanwezig kunt zijn, omdat je bijvoorbeeld in Nederland bent, dan kun je je advocaat ook een volmacht geven om namens jou naar de notaris te gaan. 

Kosten koper vakantiehuis in Spanje

De kosten koper, de bijkomende kosten als je een huis koopt, zijn in Spanje hoger dan in Nederland. Gemiddeld kun je rekenen op ongeveer 13% van de koopprijs van je vakantiehuis. Zo is de overdrachtsbelasting, afhankelijk van de regio, al tussen de 8 en 10%. Daarnaast betaal je de advocaat- en notariskosten. Bij nieuwbouw komt er mogelijk nog zegelrecht bij. Dit is een soort administratiekosten. 

Vakantiehuis verhuren in Spanje

Als je een vakantiehuis koopt in Spanje, dan wil je dat huis misschien ook wel verhuren. Om een leuk rendement te maken, of om in ieder geval de kosten terug te verdienen. Lees meer over het verhuren van een vakantiehuis in Spanje in het volgende artikel:

Kopenvakantiehuis – Vakantiewoning verhuren in Spanje

Lokale adviseurs

Zoals je ziet komt er nogal wat kijken bij het kopen van een vakantiehuis in Spanje. Het is daarom belangrijk om lokale adviseurs in te schakelen die je kunnen adviseren en begeleiden in het hele aankoopproces. Dan kun je na de overdracht van je vakantiehuis heerlijk genieten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.