Een belangrijke vraag is of je je vakantiehuis in Nederland of in het buitenland wilt kopen. De zomers zijn in Nederland de laatste jaren behoorlijk warm. Maar misschien wil je toch een bestemming waar er meer zonzekerheid is. Of geniet je van de omgeving in Toscane of de lokale keuken van Spanje.
Bereikbaarheid van je vakantiehuis
Een vakantiehuis in Nederland heeft als voordeel dat het goed bereikbaar is met de auto en binnen een redelijke reistijd. Je kunt altijd even gaan kijken bij je vakantiehuis. In België of Duitsland kan dat misschien ook nog. Maar als je bijvoorbeeld moet vliegen om naar je vakantiehuis op Mallorca te gaan, dan vraagt dat al wat meer tijd en voorbereiding.
Beheer en onderhoud van je vakantiehuis
Je kunt je vakantiehuis kopen als belegging en laten beheren door een betrouwbare partij. Dan is er misschien minder noodzaak om regelmatig zelf te gaan kijken. Je vertrouwt dan op de beheerder, bijvoorbeeld een grote organisatie als Center Parcs, Roompot, Landal of Topparken. Je kunt ook een lokaal iemand vragen om een oogje in het zeil te houden. En om bijvoorbeeld behulpzaam te zijn bij de verhuur (afgeven van de sleutels) en schoonmaak of onderhoud.
Het is natuurlijk ook een verschil of je het vakantiehuis zelf veel gebruikt. Dan kun je regelmatig controleren hoe het huis erbij ligt. Je zou dan zelfs ook het onderhoud kunnen doen. Is het vakantiehuis een belegging? Dan kom je er misschien minder vaak en kan het een idee zijn om iemand in te schakelen.
Regelgeving in Nederland en het buitenland
In eigen land ken je de wetten en gebruiken. In België en Duitsland kunnen al grote verschillen bestaan als het gaat om bijvoorbeeld het aankoopproces van je vakantiehuis of de fiscale regels. En koop je een vakantiehuis in Indonesië dan wordt het nog lastiger. Je wilt natuurlijk allereerst weten dat je eigendom ook echt van jou is en dat dit goed beschermd is. In Nederland gaat de eigendomsoverdracht van je vakantiehuis via de notaris en door inschrijving in het kadaster. Dat is een openbaar register waarin iedereen kan zien dat het huis van jou is.
In het buitenland is dit misschien minder vanzelfsprekend en kan het belangrijk zijn dat je betrouwbare adviseurs hebt die je ondersteunen bij de aankoop. Er zijn bijvoorbeeld landen waar je niet alleen het vakantiehuis koopt, maar ook de bijbehorende schulden zoals de nog eventueel openstaande rekeningen van een aannemer die aan het huis gewerkt heeft. Soms heb je vergunningen nodig om te kopen of te verhuren. Of gelden er andere eisen om te mogen verhuren, bijvoorbeeld dat dit via bepaalde partijen moet gebeuren.
Fiscale regels in Nederland en buitenland
Ook de fiscale regels in het buitenland zijn anders dan in Nederland. Zo zijn er bijvoorbeeld landen waar je belasting moet betalen over de huuropbrengst of over de overwaarde als je het vakantiehuis weer verkoopt. Het is daarom belangrijk om betrouwbare lokale adviseurs in de hand te nemen, zoals een makelaar en een juridisch / fiscaal adviseur. Ook een bouwkundige aankoopkeuring is geen overbodige luxe, maar dat geldt eigenlijk in Nederland net zo zeer als in het buitenland.
Wil je je vakantiehuis in Nederland of in het buitenland kopen? Zoals bij alle keuzes kan het goed zijn om te beginnen met wat je zelf graag wilt, volg je gevoel. En als je dat weet gebruik je je verstand om je droom te laten uitkomen! En vraag deskundige adviseurs om advies!