Waarom wil je een vakantiewoning kopen?

Waarom wil je een vakantiewoning kopen

Je wilt een vakantiewoning kopen. Een belangrijke vraag die je jezelf dan moet stellen is: waarom wil ik een vakantiewoning kopen? 

Het is een groot verschil of je een vakantiewoning zelf wilt gaan gebruiken of alleen voor de verhuur. Of een combinatie van die twee. 

Vakantiewoning kopen voor eigen gebruik

Alle keuzes die je maakt, baseer je op wat jou zelf aanspreekt. Je kiest een vakantiewoning op een plek die je zelf mooi vind, met een inrichting waarin je je thuis voelt. Een plek dicht bij huis om ieder weekend naar toe te gaan. Of juist wat verder weg om echt in een andere omgeving te zijn. Je wilt er met het hele gezin naar toe, of misschien gaan opa en oma soms zelfs ook mee. Dan koop je een wat grotere vakantiewoning. Je wilt je gasten immers niet op een luchtbedje laten slapen. Wil je op het park een speeltuin voor de kinderen en een subtropisch zwemparadijs? Of ga je met z’n tweetjes en zoek je juist rust in de natuur? 

Vakantiewoning kopen voor de verhuur

Is je vakantiewoning bestemd voor de verhuur en dus puur een belegging? Dan wil je waarschijnlijk een zo hoog mogelijk rendement maken. Ga je voor een hogere huuropbrengst, of zet je erop in om de vakantiewoning uiteindelijk met een leuke winst te verkopen? Liefst natuurlijk allebei 😉

Belangrijk is je vakantiewoning te kiezen op basis van rationele argumenten en minder op gevoel. Stel dat een woning aan de kust beter verhuurd dan op het platteland, terwijl je de omgeving op het platteland zelf veel mooier vind. Dan vraagt het discipline om je dan toch te richten op het hogere verwachte rendement. Je vindt een vrijstaande 6-persoons vakantiewoning mooier dan een tussengelegen 4-persoons? Maar welke woning levert het hoogste verwachte rendement?  Daarom is het belangrijk om bij iedere keuze die je maakt opnieuw voor ogen te houden wat ook al weer het doel was van het kopen van een vakantiewoning.

Combinatie van eigen gebruik en verhuur

Welke van de twee vind je belangrijker? Wil je vooral een mooie plek om zelf op vakantie te gaan en daarnaast verhuren om nog wat kosten terug te verdienen? Of wil je in ieder geval je kosten terugverdienen en 1 of 2 keer per jaar zelf een weekendje eruit en maakt het je niet zoveel uit waar dat is? Ook hier gaat het er dus weer om steeds in je achterhoofd te houden: waarom wil ik een vakantiewoning? Bij sommige parken heb je de mogelijkheid om zelf te bepalen hoe vaak je zelf in de vakantiewoning kunt en soms kun je zelfs ieder jaar opnieuw kiezen: wil je het hele jaar verhuren of toch ook eigen gebruik?

Als je bijvoorbeeld kleine kinderen hebt, zou je ervoor kunnen kiezen de woning de eerste jaren veel zelf te gebruiken en als de kinderen niet meer mee gaan op vakantie juist meer te verhuren en meer voor rendement te gaan. Dan zoek je juist de balans tussen wat je zelf leuk vindt en rendement. 

Waarom wil je een vakantiewoning kopen? Heb je je antwoorden op een rijtje? Dan kan je zoektocht naar een geschikte vakantiewoning beginnen! Vraag vrijblijvend informatie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.