Goede locatie voor je vakantiehuis

Goede locatie voor je vakantiehuis

Je overweegt om een vakantiehuis te kopen. Maar wat is een goede locatie voor je vakantiehuis? Dat begint met de vraag of je vakantiewoning voor eigen gebruik is bestemd. Of als belegging voor een zo hoog mogelijk rendement.

Locatie bij eigen gebruik vakantiehuis

Als het vakantiehuis alleen bestemd is voor eigen gebruik dan kies je natuurlijk een plek waar je zelf graag naar toe wilt. Als dit in Nederland is, dan kun je vrij makkelijk zelf gaan kijken en de locatie en eventueel het vakantiehuis uitproberen. In het buitenland vraagt dit vaak wat meer organisatie, maar ook hier kun je er met auto of vliegtuig vaak binnen een redelijke reistijd zijn. Zeker binnen Europa. Kijk goed naar de bereikbaarheid en met welk vervoersmiddel. Voldoet dat vervoersmiddel ook op langere termijn? Stel dat je op latere leeftijd liever niet meer met de auto gaat. En wat als vanaf de luchthaven in de buurt niet meer wordt gevlogen naar de plek waar jouw vakantiehuis ligt? Heb je dan voldoende opties om er alsnog naar toe te vliegen vanaf andere vliegvelden die niet te ver weg liggen?

Locatie als je rendement wilt maken met je vakantiehuis

Als je een vakantiehuis koopt om te verhuren en om zo hoog mogelijk rendement te maken, dan is het belangrijk om te kijken waar veel toeristen op vakantie gaan. Daarnaast zijn er nog andere factoren van belang zoals:

  • Wat voor soort vakanties worden er vaak geboekt? Als de meeste mensen in een bepaalde regio naar de camping gaan, dan zijn er wel veel toeristen, maar dan heb je daar als verhuurder van een vakantiehuis minder aan.
  • Hoeveel zijn de toeristen in een bepaalde regio bereid uit te geven? Als in een bepaalde regio juist de wat goedkopere vakantieaccommodaties populair zijn en jij hebt een vakantiehuis in het duurdere segment, dan kan het rendement misschien tegen vallen.
  • Hoeveel concurrentie heb je in een bepaalde regio? Als veel toeristen met een goed gevulde portemonnee graag op vakantie gaan naar een bepaalde plek, dan is de kans groot dat er ook veel aanbod is van vakantieaccommodaties. Dus niet alleen de vraag, maar ook het aanbod is van belang.
  • Vaak zijn vakantiehuizen duurder op populaire locaties. Mogelijk betekent dit een lager rendement, maar ook hier moet je het hele plaatje bekijken. Zijn de huuropbrengsten ook hoger? Dan kan het best zijn dat je ook met een duurder vakantiehuis alsnog een beter rendement haalt dan met een goedkoper huis. Verdiep je dus goed, niet alleen in het huizenprijzen, maar ook de (mogelijke) huuropbrengsten.
  • Hoe hoog zijn de kosten in een bepaald gebied? Het zou goed kunnen dat bijvoorbeeld de salarissen in een populair vakantiegebied hoger liggen, waardoor je meer kosten maakt voor het beheer / schoonmaak / onderhoud van je vakantiewoning. Dat drukt je rendement. Ook hier is het weer goed om naar het totaalplaatje te kijken. 

Meest bezochte toeristische bestemmingen buitenland

De door Nederlanders meest bezochte vakantielanden zijn:

Frankrijk

Duitsland

Spanje

Italië

Oostenrijk

Bron: CBS – meest bezochte vakantielanden

Dit lijstje is al een tijd stabiel. Je ziet wel dat Duitsland qua populariteit steeds wat meer opschuift richting Frankrijk. Dit is een overzicht uit 2019. In 2020 zie je dat door de corona maatregelen de meeste Nederlanders in eigen land op vakantie gaan. De vraag is of dat een blijvende trend is, of dat dit bijvoorbeeld volgend jaar weer verandert. 

Meest bezochte toeristische bestemmingen Nederland

In eigen land zijn vooral de Wadden, de kustregio’s en de Veluwe populair. Hoewel dit al jaren een stabiel beeld is, zou je ook kunnen proberen in te schatten welke plek in Nederland in de toekomst in populariteit zal gaan toenemen. Bijvoorbeeld omdat er een pretpark in de buurt wordt gebouwd, of door andere ontwikkelingen.

De locatie van je vakantiehuis is heel belangrijk. Er komt veel kijken bij het maken van een keuze waar je je vakantiehuis gaat kopen. Maar de zoektocht is dan ook weer leuk en spannend! Vraag vrijblijvend een brochure aan via de volgende link:

Bekijk onze vakantiewoningen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.