Grootte van je vakantiewoning

Wat is de ideale grootte van je vakantiewoning? En waar is die ideale grootte van afhankelijk?

Grootte van je vakantiewoning

Grootte van je vakantiewoning gemeten in aantal personen

Vaak worden vakantiewoningen verkocht met de vermelding voor hoeveel personen de woning is. 
Wil je met het hele gezin er naartoe dan tel je natuurlijk dat aantal personen. En misschien nog twee plekken extra als opa en oma een keer meegaan. Of vriendjes en vriendinnetjes van de kids. Het aantal bedden, zitplaatsen, bestek en servies zijn dan afgestemd op het aantal personen. Dat een vakantiewoning geschikt is voor een bepaald aantal personen hoeft echter nog niet te betekenen dat het voor jou groot genoeg is. Dan is het belangrijk om naar de oppervlakte van de vakantiewoning te kijken. 

Grootte van je vakantiewoning gemeten naar oppervlakte

Misschien wil je een wat grotere woonkamer of een extra badkamer. Dan kan het bijvoorbeeld de moeite waard zijn om in plaats van een 4-persoons een 6-persoons vakantiewoning te kopen, hoewel je eigenlijk maar met 4 personen er naartoe gaat.
Vaak zie je bijvoorbeeld ook dat bij een 6-persoons vakantiewoning 1 parkeerplaats bij de woning aanwezig is. En bij een 8-persoons vakantiewoning 2 parkeerplaatsen. Ook dat kan een afweging zijn.

Je koopt een vakantiewoning over het algemeen voor de wat langere termijn. Ook met het oog op de toekomst is het daarom goed om te bedenken welke oppervlakte je vakantiewoning moet hebben. Een 4-persoons woning van 60 m2 is nu wellicht prima, maar over 20 jaar is de standaard voor een 4-persoons vakantiewoning misschien 80m2. Als je er alleen zelf gebruik van maakt, dan kun je je daar nog in schikken. Maar als je de woning ook wilt verhuren dan kan dit betekenen dat je de woning te zijner tijd moeilijker verhuurd krijgt voor 4 personen. Of je maakt er dan een luxe 2-persoons vakantiewoning van. Qua rendement ga je er dan wellicht niet eens op achteruit. 

Oppervlakte van de tuin

Naast de oppervlakte van je vakantiewoning is ook de oppervlakte van je perceel belangrijk. Wil je een ruime kavel met veel privacy? Daar hoort dan ook bij dat je er meer onderhoud aan hebt of moet laten doen. Een ruimer perceel biedt wellicht wel de mogelijkheid om later je vakantiewoning uit te breiden. Mits je daar een vergunning voor krijgt uiteraard. Of misschien is het perceel wel zo groot dat je het later kunt afsplitsen en een deel verkopen. Al dan niet als bouwgrond voor een vakantiewoning. Dat zou je rendement een extra boost geven!

De grootte van je vakantiewoning is belangrijk en niet zomaar aan te passen. Bedenk daarom goed van tevoren hoe groot je vakantiewoning moet zijn. En vraag advies aan een makelaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.