Vakanties in Duitsland zijn populair. Daarom kan het een goede investering zijn om een vakantiehuis in Duitsland te kopen. En je kunt er natuurlijk ook zelf van genieten. Met de auto vanuit Nederland goed bereikbaar. Een goede infrastructuur. En een taal die veel Nederlanders spreken of in ieder geval begrijpen. In vergelijking met andere populaire vakantielanden zijn vakantiehuizen in Duitsland relatief goed betaalbaar. Hoe gaat het kopen van een vakantiehuis in Duitsland in zijn werk?
De koopovereenkomst in Duitsland
Om een vakantiehuis in Duitsland te kopen moet je twee overeenkomsten sluiten: het Kaufvertrag en de Auflassung. Beiden moeten worden vastgelegd in een notariële akte. Dit wordt vaak gecombineerd om notariskosten te besparen. Mondelinge koopovereenkomsten voor onroerend goed zijn in Duitsland niet geldig. De grond en de opstallen (de woning) worden altijd als 1 geheel in eigendom overgedragen. Het overschrijven van het eigendom gebeurt vervolgens in het Grundbuch (vergelijkbaar met het Nederlandse kadaster). Het kadaster heeft tijd nodig om de akte in te schrijven. In de tussentijd kan de notaris namens de koper een Vormerkung in het kadaster opnemen. Hieruit blijkt dat er overeenstemming is over eigendomsoverdracht. Dit is vergelijkbaar met de Vormerkung onder Nederlands recht. Een derde kan dan bijvoorbeeld geen beslag meer leggen op het onroerend goed.
Kopen met financieringsvoorbehoud in Duitsland
Een financieringsvoorbehoud is niet gebruikelijk in Duitsland. En dus ook niet standaard opgenomen in een Duitse koopovereenkomst. Vraag de notaris expliciet om dit op te nemen. Als je de financiering onverhoopt niet krijgt, kun je de koop ontbinden zonder boete. De eventuele Vormerkung wordt dan ook doorgehaald in het kadaster.
Onderzoeksplicht in Duitsland
Net als in Nederland heeft de koper in Duitsland een onderzoeksplicht. De koper moet de woning en de installaties (gas, water, licht, riolering) goed onderzoeken. De verkoper heeft ook een mededelingsplicht, maar er kunnen ook zaken zijn die de verkoper zelf niet weet. Achteraf kan de koper de verkoper niet aansprakelijk stellen voor gebreken die hij zelf had kunnen ontdekken. Het kan dus verstandig zijn om een bouwkundige in te schakelen om de vakantiewoning van tevoren goed te onderzoeken.
Makelaar voor vakantiehuis in Duitsland
Makelaar is in Duitsland geen beschermd beroep. Iedereen kan zich makelaar noemen. Het is verstandig een makelaar in te schakelen die is aangesloten bij een makelaarsvereniging. Vaak worden er eisen gesteld aan het lidmaatschap. Zoals bijvoorbeeld opleiding, het volgen van een gedragscode en klachtbehandeling. De makelaarscourtage bedraagt vaak rond de 6-7% van de koopprijs. En de koper moet dit betalen.
Of je schakelt een Nederlandse makelaar in die je vertrouwt en die Duits vastgoed aanbiedt.
Vaak worden er in Duitsland geen ‘te koop’ borden aan de gevel gehangen als een huis te koop staat. Stille verkoop is populair. Je kunt vakantiehuizen vinden op de websites van makelaars. De details krijg je vaak pas als je contact opneemt met de makelaar.
Ook banken hebben vaak een groot aanbod van te koop staande vakantiehuizen. En er zijn relatief veel openbare verkopen. Houd de websites in de gaten. Misschien zitten er interessante vakantiehuizen bij!
Een vakantiehuis in Duitsland kopen kan een goede beslissing zijn. Houd wel rekening met een aantal verschillen met de Nederlandse markt en laat je goed adviseren!