Glazen bol voor de vakantiehuizenmarkt

glazen bol vakantiehuizenmarkt

Niemand heeft een glazen bol voor de vakantiehuizenmarkt. Maar er zijn een aantal factoren die van invloed zijn. Zoals de krapte op de woningmarkt, de overdrachtsbelasting, de rente, de corona-maatregelen en de zelfwoonplicht.

Krapte op de woningmarkt

De woningnood loopt op in steeds meer regio’s in Nederland. Bij het kopen van een woning concurreren kopers (vaak starters) met beleggers. De laatste jaren is er een ware hausse ontstaan van particuliere beleggers die vastgoed kopen om te verhuren. Doordat beleggers woningen opkopen, stijgen de prijzen en is er minder aanbod van woningen. Kopers die een woning zoeken om zelf in te gaan wonen hebben daardoor minder keus en betalen een hogere prijs. 

Overdrachtsbelasting

De overheid wil de krapte op de woningmarkt tegengaan zodat meer mensen een huis kunnen kopen voor eigen bewoning. Vanaf 1 januari 2021 wil de regering daarom de overdrachtsbelasting voor beleggers die vastgoed kopen verhogen naar 8%. Dit hogere tarief geldt woonhuurhuizen maar ook voor vakantiehuizen. 

Zelfwoonplicht

Daarnaast voeren steeds meer gemeenten een “zelfwoonplicht” in voor nieuwbouwwoningen. Dit betekent dat de koper van een woning er zelf moet gaan wonen en deze niet mag verhuren. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken overweegt zelfs een landelijke zelfwoonplicht in te voeren, ook voor bestaande woningen. Ook woningstichtingen die vastgoed verkopen stellen steeds vaker als eis dat de koper er zelf moet gaat wonen. 

Rente

De rente zal de komende tijd naar verwachting laag blijven. Dit betekent dat beleggers op zoek zullen blijven naar beleggingsmogelijkheden die meer rendement opleveren dan een spaarrekening. En dat ze financieringen kunnen afsluiten tegen een lage rente. Nu de overheid het kopen van woningen voor de verhuur  steeds moeilijker lijkt te maken, zullen deze beleggers op zoek gaan naar alternatieven. Dat kunnen andere beleggingen zijn zoals aandelen of crypto-valuta. Maar ook andere vormen van vastgoed. De vraag is hoe de kantorenmarkt zich zal ontwikkelen, aangezien te verwachten valt dat thuiswerken voorlopig nog de norm blijft. En ook in het post-coronatijdperk zal waarschijnlijk een groter deel van de werkweek vanuit huis worden ingevuld.    

Vakantiehuizenmarkt

Recreatief vastgoed kan dan een goed alternatief zijn. De zelfwoonplicht geldt niet voor vakantiehuizen. Sterker nog: in de meeste gemeenten is het permanent bewonen van vakantiehuizen niet toegestaan. De zelfwoonplicht zou er dus toe kunnen leiden dat de vraag van beleggers naar vakantiehuizen zal stijgen. Een andere reden voor grotere interesse van beleggers kan zijn dat in 2020 meer Nederlanders op vakantie gaan in eigen land.  Na het slechte voorjaar hebben de meeste verhuurders van recreatief vastgoed de schade al weer ingehaald of zelfs de omzet van vorig jaar overtroffen. Voor beleggers is er dus rendement te behalen. Mogelijk blijft die trend ook in 2021 en zelfs daarna. Verschillende scenario’s zijn denkbaar. Ofwel Nederlanders ontdekken de schoonheid van eigen land en zullen opnieuw binnenlandse vakanties boeken. Ofwel ze zijn juist blij als ze weer naar het buitenland kunnen. Misschien voortaan wel een combinatie van beiden: een korte vakantie in eigen land en de zomervakantie of wintersport in het buitenland. Post-corona zullen ook de buitenlandse vakantiegangers Nederland weer weten te vinden.  

Ook de verkoop van Nederlandse vakantiehuizen voor eigen gebruik heeft in 2020 een vlucht genomen. De trend is dat met name kopers uit de Randstad een vakantiehuis willen kopen waar ze de ruimte en privacy hebben om te kunnen recreëren. 

Op de korte termijn tot 1 januari 2021 zal de vraag naar vastgoed als belegging groot blijven, omdat beleggers nog willen profiteren van de lagere overdrachtsbelasting. En  in verband met de corona-maatregelen zal een vakantiehuis in eigen land voor eigen gebruik ook populair blijven. Op de middellange termijn zullen de zelfwoonplicht en de lage rente ertoe kunnen leiden dat de vraag naar vakantiehuizen stijgt. 

Glazen bol

Niemand heeft een glazen bol voor de vakantiehuizenmarkt. De toekomst is moeilijk te voorspellen. We weten bijvoorbeeld niet hoe lang de corona-maatregelen nog van kracht zullen zijn. Daarnaast wordt in 2021 een nieuwe regering gevormd en wellicht worden de regels voor vastgoedbeleggingen dan weer anders. Ook de ontwikkeling van de rentestand is niet met zekerheid te voorspellen. Maar met de kennis van nu lijkt het waarschijnlijk dat de vakantiehuizenmarkt een zonnige toekomst tegemoet gaat!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.